Smartlog v3 » "Nuvel dette er en hånd" » De små planøkonomier i markedet
Opret egen blog | Næste blog »

De små planøkonomier i markedet

20. May 2009 15:31, Joggy

Når venstreorienterede kritiserer kapitalisme, fokuserer de ikke på det jeg betragter som det afgørende, markedet, men på hierarkiske organisationer, dvs. virksomheder, i markedet. Der er en væsentligt forskel. Et marked opstår mellem aktører der sælger og køber goder. Køberne forsøger at købe så billigt så muligt, og sælgerne forsøger at sælge så dyrt så muligt, hvilket resultere i en ligevægtspris, hvor markedet ryddes – dvs. en pris hvor det samme antal goder efterspørges, som der udbydes. Markedet styrer sig selv. Hvis efterspørgselen stiger på et givet produkt, vil flere producere det produkt, hvilket presser prisen ned. Omvendt hvis der sker et fald i udbuddet, f.eks. pga. dårlig høst, vil prisen stige, hvilket gør det favorabelt for flere investere i produktionen af det produkt. Anderledes forholder det sig med organisationer. Når resurser, f.eks. arbejdskræft, bevæger sig inden i en organisation, skyldes dette ikke at efterspørgselen er steget i en division, men at lederen har bestemt det. Organisationen er styret gennem et budget der bestemmer hvor mange resurser der skal gå til forskellige opgaver. Med andre ord: Organisationen er en planøkonomi.

Venstreorienterede vil f.eks. påpege at der eksistere udbredt bedrageri i kapitalistiske samfund. Det vil ofte komme med eksempler, hvor direktører i aktieselskaber har udnyttet aktienærer, kunder og ansatte. Der er mange af sådan nogle eksempler. Denne form for bedrageri er mulig pga. fraværet af et marked: Direktøren handler ikke på et marked, men er ansat af aktienærene. Der opstår derfor en principal-agent situation: Direktøren, agenten, er indsat af ejere, principalen, til at varetages deres interesse, men pga. uperfekt information kan han udnytte hans position, på principalens bekostning. Men dette problem opstår kun pga. fraværet af et marked. Var direktøren også ejer, og stod han direkte over for kunderne med sit produkt, ville disse sager ikke opstå – han ville bare tage penge fra sig selv. Kun fordi direktøren er placeret i et hierarki, er det muligt at bedrage på denne måde. Det er klart han også kan bedrage kunden, men disse sager er ofte langt mindre.

Dette betyder ikke at jeg ikke går ind for eksistensen af hierarkiske organisationer. Organisationer opstår pga. transaktionsomkostninger (Coase: ”The nature of the firm”): Dette ville være ufattelig omkostningsfuldt hvis alle ansatte, i stedet for at underlægge sig et hierarki, solgte deres service på et marked. Mange af de ansatte ville have monopol på lige netop deres service, omvendt ville andre have monopol som den eneste efterspørger af denne service. Dette medfører omkostningsfulde forhandlingssituationer. Desuden ville alle stå i en meget usikker situation. Der er også strengt økonomiske grunde til at ejerrollen og lederrollen adskilles: Arbejdsdeling og risikospredning. Ikke alle dygtige ledere har kapital og risikovillighed til at eje sit eje selskab. Og ikke alle kapitalister (hvilket i dag er en meget stor del af befolkningen, fordi så mange ejer aktier) har evner til at lede en virksomhed. Desuden er det fordelagtig at sprede risikoen ved investere i flere forskellige selskaber.

Det vigtige er, at organisationerne er underlagt markedet. Hvis for meget er organiseret hierarkisk i stedet for i et marked, vil markedet, pga. konkurrencen, gradvist overtage opgaver der før var underlagt organisationerne. Og her kommer min grundlæggende pointe. Som nævnt er organisationer grundlæggende planøkonomiske. Man kan derfor forvente at problemer der opstår i organisationer, også vil opstå i planøkonomier. Problemerne vil bare eksistere i langt højere grad, fordi der i planøkonomier ikke eksistere noget marked der rydder op i ineffektive organisationer. Det er derfor ikke underligt at korruption er udbredt i socialistiske lande. Som jeg plejer at sige: På markedet findes Stein Bagger’er, i staten findes Stalin’er.

Kommentarer

  1. louis vuitton wallet
    12. Oct 2011 06:07
    1

    We all love Louis Vuitton wallet and if want to buy Louis Vuitton wallet, please visit the cheap Louis Vuitton wallet in our site. Louis vuitton purses online. We are discount Louis Vuitton outlet store,and we provide you best quality louis vuitton handbags,purses .

    You can choose lovely Louis Vuitton Wallets and Louis Vuitton Purses in our store to improve your taste. Our Louis Vuitton purses are good quality with cheap price.Buy cheapest Louis Vuitton Wallets from Louis Vuitton Outlet online store, we offer the best price for all the Louis Vuitton Wallet and Mens Louis Vuitton here!

Kalender

« May 2018 »
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Om mig

Mit navn er Jonas Reschat. Jeg er 20 år gammel og studere økonomi på KU. Email: jonas(at)reschat.dk

Tags