Smartlog v3 » "Nuvel dette er en hånd" » Mønsterbrydere
Opret egen blog | Næste blog »

Mønsterbrydere

11. Jul 2009 02:11, Joggy

Jeg har fået en bog med interviews med forskellige mønsterbrydere i studentergave (”Opdrift” af Johanna Mygind). Det er en ganske udmærket bog, men mit perspektiv er nok lidt anderledes end forfatterens. Hun ser det fra en sociologisk vinkel. Den afgørende begrænsning i dag er ifølge forfatteren social og kulturel kapital, for nu at sige det som Bourdieu. Personer fra underklassen mangler både et netværk og forståelse for de uskrevne regler, hvilket forhindrer dem i at stige op. Hvis jeg har fulgt ordentlig med i samfundsfagstimerne, hedder dette symbolsk vold ifølge Bourdieu. Interviewsne fejler ikke noget, men forordet præsenterer denne vinkel.

Det kan godt være at økonomer har været længe om at lære noget fra den psykologisk videnskab, men de er trods alt så småt begyndt på det. Værre står det til for sociologer. De har endnu ikke lært at det er noget der heder gener og genetisk arv. 

Når læser disse interviews, så tænker jeg først og fremmest over en ting: Personlighed og intelligens. Det træk i the big five personlighedsmodellen der bedst forudsiger indkomst, er trækket conscientiousness. Conscientiousness er evnen til at udskyde behov og til at udøve selvdisciplin. Et berømt forsøg understreger betydningen af conscientiousness. Man tilbød et barn en skumfidus nu, eller 2 om et kvarter. Man fulgte børnene mange år efter. Dem der valgte at tage en nu i stedet for at vente, havde langt større sandsynlighed for at blive rygere, fede, ufaglærte og arbejdsløse. Ikke nok med det, men undersøgelser viser også at conscientiousness, ligesom de andre personlighedstræk i modellen, er stærkt arveligt. Hvis man sammenligner adskilte enæggede tvillingepar og tvillingepar der voksede op sammen, ser man, at forældrene ikke nogen statisk indflydelse. Det betyder ikke at enæggede tvillinger er fuldstændige ens, det betyder bare at de er lige så ens om det vokser op sammen eller hver for sig. (for conscientiousness arvelighed og betydning for uddannelse se f.eks. her: http://genepi.qimr.edu.au/staff/nick_pdf/CV448.pdf [jeg har kun lige læst skemaerne og konklusionerne])

Det samme gælder intelligens. Intelligens er først og fremmest stærkt korreleret med indkomst, og i høj grad arveligt. Og ja, IQ er et godt mål, som jeg har skrevet mange gange her på bloggen. De fleste evner, sproglige, matematisk, rumlige, kreative, er korreleret med hinanden. På baggrund af disse har man dannet det man kalder g-faktoren, der er en generel intelligensfaktor. Det er den man måler med IQ. Når du tager en IQ test der udelukkende bruger rumlig intelligens, er det ganske enkelt fordi rumlig intelligens er stærkt korreleret med g-faktoren. Intelligens er ligesom de grundlæggende personlighedstræk også stærkt arveligt.

Jeg afviser ikke at det er svært at være mønsterbryder, og svære end hvis de samme personer var født i en anden klasse. Jeg forsøger blot at sige, at hovedårsgen til manglen på social mobilitet ikke findes i Bourdieus kapitalbegreber, men i "genetisk kapital".

Hvis disse træk er så arvelige, hvordan kan der så finde mønsterbrydere. En forklaring kan være, at hvis man kun har det ene træk, nytter det ikke noget. Hvis du mangler selvdisciplin, nytter din intelligens ikke noget, for du vil aldrig få tilegnet dig en uddannelse, og du har stor sandsynlighed for at udvikle forskellige afhængigheder. Omvendt hvis du kun har selvdisciplin, vil du ganske enkelt ikke have evner til at stige til tops. Det nytter ikke noget at man læser siderne flere gange, hvis ens hjerne ganske enkelt ikke er i stand til at lære det. Eftersom begge træk er arvelige, opstår mønsterbryderen derfor når man har en forælder der bidrager med conscientiousnessgener og en der bidrager med intelligensgener. Faktisk beskrev mange af mønsterbryderne deres forældre (eller far) som meget arbejdsomme.

Men i dette sammenhæng skal man huske på en helt anden faktor: Samfundsudviklingen. Overgangen fra industrisamfundet til informationssamfundet har betydet at efterspørgeselen efter intelligens er blevet langt større. Ligeledes er afkastet på uddannelse blevet større. Det er blandt andet denne udvikling Murray og Hernnstein har undersøgt i der kontroversielle bog The Bell Curve. Deres forskning viser, for at sige det lidt provokerende, at hvor man for 50 år siden sagtens kunne finde intelligente arbejdere, så er sandsynligheden for det i dag langt mindre. Det gælder sikkert især for unge arbejdere. Samfundet er med andre ord blevet mere meritokratisk. Denne udvikling indebærer nødvendigvis at der fremkommer mønsterbrydere, fordi der åbnes nye pladser for intelligente mennesker i toppen af samfundet. 

Dette betyder så, at vi måske kan forvente at den sociale mobilitet ligefrem falder i samfundet, fordi generne så at sige har fundet der plads i den sociale rangstige. Denne udvikling forstærkes af at folk generelt gifter sig og får børn med folk der minder om dem selv – IQ-korrelationen mellem ægtefæller steget. 

Kommentarer

 1. louis vuitton wallet
  12. Oct 2011 06:09
  1

  We all love Louis Vuitton wallet and if want to buy Louis Vuitton wallet, please visit the cheap Louis Vuitton wallet in our site. Louis vuitton purses online. We are discount Louis Vuitton outlet store,and we provide you best quality louis vuitton handbags,purses .

  You can choose lovely Louis Vuitton Wallets and Louis Vuitton Purses in our store to improve your taste. Our Louis Vuitton purses are good quality with cheap price.Buy cheapest Louis Vuitton Wallets from Louis Vuitton Outlet online store, we offer the best price for all the Louis Vuitton Wallet and Mens Louis Vuitton here!

 2. true religion jeans
  28. Oct 2011 10:24
  2

  Medical and local officials said up to 25 , tribal fighters and government soldiers died overnight in Sanaa and the city of Taiz despite a cease-fire announcement by Saleh late Tuesday. Scores of others were wounded.

 3. the north face denali jacket
  8. Dec 2011 08:32
  3

  Not before that store the source of divine power do they have to you Emperors see the north face are the locations of their purpose [url=http://www.northerfacedenali.com/]the north face denali jacket[/url] and not altogether hidden

 4. abercrombiefrance.co
  20. Jul 2012 05:03
  4

  Il s'agit souvent d'une grande. Un autre regard les uns sur cette satisfaction de trouver et nous sommes étonnés. Nous sommes très certainement intéressé par ce genre de questions. Une apprécient particulièrement leur extrémité, et la valeur de votre temps précieux au coeur de ce. S'il vous plaît garder édition.

 5. ralph lauren paris
  24. Jul 2012 10:54
  5

  Il s'agit souvent d'une grande. Un autre regard les uns sur cette satisfaction de trouver et nous sommes étonnés. Nous sommes très certainement intéressé par ce genre de questions. Une apprécient particulièrement leur extrémité, et la valeur de votre temps précieux au coeur de ce. S'il vous plaît garder édition

 6. Beats By Dre
  7. Nov 2012 09:52
  6

  Velkommen til vores <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Billige Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Beats By Dre Danmark</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/">Monster Beats</a> Store! Stræb efter at give dig den bedste service og høj kvalitet af produkter - <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/beats-by-dre-studio-c-40.html">Beats By Dre Studio</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/beats-by-dre-solo-c-39.html">Beats By Dre Solo</a>, <a href="http://www.beatsbydre-dk.info/beats-by-dre-pro-c-38.html">Beats By Dre Pro</a>!

  Du skal have en fantastisk <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">Beats By Dre</a>, såsom en håndtaske, når <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">DK Beats By Dre</a> bevæger dig. Tendens til ikke at sætte spørgsmålstegn ved du kan altid finde en Lv damer håndtaske, der bidrager i dit look og stil. Du vil være i stand til at vælge et antal Luksus beats by dre på typer af punge, såsom <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">Monster Beats</a> og også skoletasker. Når du skal bruge en med hensyn til at udføre eller måske foretagende, paraferet eller monogram gruppe af <a href="http://www.dk-beatsbydre.info/">Beats By Dre Danmark</a> måske passer en person godt.

 7. Beats By Dre
  8. Nov 2012 10:23
  7

  Velkommen til at købe vores hjemmeside produkter: <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Beats By Dre Salg</a>, <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Beats By Dre Danmark</a> and <a href="http://www.beatsbydresalg.info/">Dr Dre Beats</a>.
  These produkters - <a href="http://www.beatsbydre4you.dk/">Beats By Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre4you.dk/">Beats By Dr Dre</a>, <a href="http://www.beatsbydre4you.dk/">Beats By Dre Danmark</a> are popular!

 8. Coach Outlet Online, Coach Outlet Store Online, Coach Factory Online, Coach Purses Outlet
  20. Nov 2012 08:58
  8

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Outlet Online

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Outlet Store Online

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Factory Online

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Purses Outlet

 9. Beats By Dre
  4. Dec 2012 07:47
  9

  Din artikel er en klar argument, jeg kan lide din blog! Tak for at lade mig skrive under min hjemmeside!
  http://www.beatsbydrehovedtelefoner.info/
  http://www.dk-beats.info/

 10. Beats By Dre
  5. Dec 2012 10:33
  10

  Purchase our danmark store beats by dre. And you can go to http://www.monsterhovedtelefoner.info store and purchase them!

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Om mig

Mit navn er Jonas Reschat. Jeg er 20 år gammel og studere økonomi på KU. Email: jonas(at)reschat.dk

Tags