Smartlog v3 » "Nuvel dette er en hånd" » Staten og dens væsen
Opret egen blog | Næste blog »

Staten og dens væsen

7. Mar 2010 23:10, Joggy

I mine indlæg om moral nævnte jeg eksempler, hvor den sociale kontrol forgik decentralt, men der er selvfølgelig også en afgørende central magt der udøver social kontrol: Staten. Staten kan ikke udøve social kontrol på samme måde individer gør, når de vælger deres sociale netværk. Staten er slet ikke i besiddelse af den viden, som individer bruger til at vælge hvem de skal omgås. Staten har en tilbøjelighed til at bruge for meget straf, fordi det er svært at boycutte (tilbageholdes af ydelse) nogen centralt, så længe man ikke har nogen ydelse, man kan true med at trække tilbage.

Som jeg har nævnt i mine tidligere indlæg, så forgår mest uformel magt gennem tilbageholdelse af ydelser. Venner bliver til ikke-venner, hvis de bliver uvenner – ”vennetjenester” tilbageholdes. Simpelt noget for noget. Dette er ikke straf: Man undgår ganske enkelt, at den pågældende kommer i en position hvor denne kan gøre skade. Ridser han ens bil, kan en han låne den igen; taler han grim til os, taler vi ikke med ham. Denne form for magt er derfor fuldstændig fredelig. Det er ikke en aggression som reaktion på en anden aggression, men en simpel undgåelse af fremtidige aggressioner (dette kan selvfølgelig godt forgå præventiv, f.eks. ved at kende visse typer). Dette forgår på baggrund af en masse decentral information om andre mennesker.

Staten kan aldrig håndhæve sin magt på den måde. Staten har først og fremmest slet ikke nok information om menneske, og staten er slet ikke i position til at tilbage en lang række ydelser, fordi disse er ydelser givet blandt mennesker. Det nærmeste staten komme denne rolle, er hvis den konfiskerer visse resurser fra befolkningen, for derefter at true med ikke at give dem tilbage, hvis ikke befolkningen gør som staten siger. Staten kan dermed tilbageholde vise ydelser. Ligheden er kun overfladisk. Hvis jeg hjælper dig med at flytte, og du så hjælper mig med noget andet, er det en fuldstændig frivillig aftale. Hjælper jeg dig gang på gang, uden at du giver noget igen, vil det før eller siden går op for mig, at du ikke er til at stole på. Der er intet jeg kan gøre for at få det tilbage jeg har givet. Jeg kan kun undgå at jeg og andre bliver narret igen. Når staten derimod tilbageholder ydelser fra os, gør den dette ved først at anvende vold for at tilegne sig disse resurser.

Men desto mere kontrol staten har over økonomien, desto større mulighed har staten for at boycutte individer. Dette betyder at man i Danmark har stor kontrol med arbejdsløse, eller at man i Kina kunne tvinge kvinder til at tage abort med trusler om fyring. Men statslig boycuttning fungerer sjældent ligeså effektivt som privat. Få så at fordelen ved at boycuttning var at man helt kan undgå at personer med visse dispositioner komme i positioner hvor de kan gøre skade: Hvis ingen vil gifte sig med voldelige ægtemænd, er der ingen voldelige ægtemænd. Men når staten boycutte, gør den det ved først tage noget fra en, derefter give det, og så true med at tage det igen. Når staten boycutter minder det derfor i højere grad om straf, fordi intet ved det forhindrer den boycuttede i at udføre visse handlinger (kun i meget få tilfælde, f.eks. udsmidning fra en skole).

Staten centrale magt betyder også at den har en helt særlig position. Lad mig tage et eksempel. Forskellen på opkrævning af skat og tyveri, er at hvis man tvinger tyven væk, kan man ikke forvente at han kommer næste dag med forstærkning, indtil tyveriet lykkes. Selv hvis tyven rent faktisk havde forstærkning at trække på, ville det ikke ske, for hvorfor skulle de spilde resurser på en, der havde vist sig at være i stand til at forsvare sig selv? Først hvis tyven var så godt organiseret, at den gruppe han tilhørte vitterligt havde en omdømme for at vende tilbage, ville det kunne betale sig: Et omdømme for at vende tilbage indtil det lykkes, gør røveriet meget mere smertefrit, for hvem gider forsvare sig mod nogen, som er fast besluttet på at forsætte til man bukker under? Tyven vil derfor vende tilbage, ikke blot for at stjæle, men også for at opretholde dette omdømme, der i det store hele har langt større værdi end et enkelt tyveri. Eksemplet her viser, at statens særlige position består i dens omdømme. Staten er en overmagt, og det ved alle.

Det afgørende for staten er derfor ikke monopol på fysisk magt, men monopol på omdømme for brug af fysisk magt. Hvis borgerne hver dag glemte, hvad staten tidligere havde gjort, ville det kæmpe organiserede magtapparat ikke betyde det store. Den eneste måde at opkræve skatter på ville være ved direkte konfiskation. Den eneste måde at håndhæve love på ville være ved fysisk i selve gerningsøjeblikket at tvinge folk til ikke at bryde dem. Staten ville selvfølgelig sige, at man bare skulle vente sig, men det ville være en tom trussel, for når man havde overtrådt loven, ville staten ikke haven nogen grund til at straffe en, fordi ingen alligevel ville kunne huske det bagefter.

Staten monopoliserer ikke nødvendigvis brugen af vold og våben, men helt sikkert organiseret brug af vold og våben. Så selv om det er muligt for individer at etablere et omdømme for at ”straffe” andre (på værtshuse f.eks.), så er det stort set umuligt for organisationer. I primitive samfund, hvor magten grundlæggende er placeret ved de forskellige familier, er familierne nødt til at ”enes” for at kunne leve sammen, fordi i intet tilfælde forventes det, at en familie er en anden absolut overlegen (Heraf opstår love, selvom der ikke er nogen autoritet - jeg har skrevet en længere artikel på liberator om dette: http://liberator.dk/index.php/6597 ). Selv en fysisk overlegen familie vil ikke nødvendigvis forsøge at nedkæmpe en anden svagere familie, fordi så længe den svage har et omdømme for at slå igen, vil den stærke familie vide, at selv en sikker sejr er meget omkostningsfuld. I sovjetunionen derimod stod staten overfor individerne, ikke overfor grupper af individer, hvilket gjorde undertrykkelse muligt. I et samfund med decentral magt, er man dum, hvis man ikke forsvarer sig selv, for så kan man sikre sig at blive angrebet igen. I et samfund med central magt, er man dum hvis man forsvarer sig mod magten, for så kan man være sikker på at få igen koste hvad det koste vil, for hvis magten ikke giver igen hvad end det koster, er den ikke længere en overmagt.

Staten er central magt, men dette er ikke en nødvendighed. Hvis mennesker var mere mobile ville staten være decentral magt, fordi folk ville være i stand til at forlade staten. I nutidens samfund er den største hindring for mobilitet ikke transport, men kultur, sprog, netværk og familie. Sagt økonomisk: folks har folk investeret i specifik kapital som ikke kan sælges (sunken omkostnings), hvilket sætter staten i stand til at tilegne sig kvasirent. Det samme gælder en kvinde der er fastholdt i et voldeligt ægteskab: I nogle tilfælde kan manden betragtes som central magt, fordi kvindens mobilitet på mange måder er hindret. Der er dog væsentlige forskelle mellem en stat og en voldelig ægtemand: Staten fødes vi ind i, den voldelige ægtemand vælges. Fordi ægtemanden vælges, er det muligt på forhånd at sikre sig mod voldelige tilbøjeligheder før investering i den specifikke kapital fortages (eller før andre investeringer opgives, f.eks. investering i humankapital til arbejdsmarkedet). Det er ligeledes muligt at indgå en langtidskontrakt, der beskytter parterne (kontrakten ville skulle blive håndhævet gennem straf). Modsat forholder det sig ved staten. Allerede fra den dag vi bliver født, har vi noget, vi ikke har andre steder: Familie. Nogle år efter har vi sprog og en spæd tilegnelsen af kulturen. Der fra og til den dag, hvor vi rent faktisk kan beslutte os for at forlade landet, bruger vi enorme mængder resurser på at knytte os til det. Forstil dig, hvordan verden ville se ud, hvis vi kunne beslutte os for, hvor vi ville bo, før vi blev født. Forskellen mellem den verden og vores verden, er så meget specifik kapital betyder.

Kommentarer

 1. abercrombie milano
  2. Jun 2012 03:10
  1

  So che gli studenti devono ottenere informazioni su questo argomento bene o saggistica. Ai servizi di scrittura personalizzati questo è facile da acquistare saggio scritto e Refer scrittura personalizzato per questo articolo.

 2. burberry outlet
  10. Jul 2012 11:03
  2

  single spark can start a prairie fire, the potential, quickly captured inside and outside the circle of people's heart

 3. wholesale cheap supra shoes boot
  24. Aug 2012 09:50
  3

  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Designer-Caps-164_p1.html">Cheap Brands Hats</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Air-Jordan-Shoes-129_p1.html">Air Jordan Shoes China Wearhouse</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Nike-Shoes-122_p1.html">Cheap Nike Air Max shoes Online Stock</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/True-Religion-Apparel-143_p1.html">True Religion Online Stock</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Coogi-Clothing-141_p1.html">Hip Hop Coogi Urban Clothing</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Gucci-Apparel-130_p1.html">Vogue Gucci Online Shop</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Louis-Vuitton-Apparel-133_p1.html">Classic Louis Vuitton Products</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Dolce-Gabbana-Apparel-134_p1.html">Dolce Gabbana Wholesale at Online</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Prada-Apparel-135_p1.html">Prada Sneakers Hot Sale</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Burberry-Apparel-136_p1.html">Cheap Burberry T Shirts China</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Versace-Apparel-137_p1.html">Cheap Versace T Shirst Online Stock</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Armani-Apparel-138_p1.html">Cheap Armani Clothes Sell</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Lacoste-Store-140_p1.html">Cheap Lacoste Clothing Online Stock</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Ralph-Lauren-Clothing-139_p1.html">Cheap Polo By Ralph Lauren Clothes</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/ED-Hardy-Outfit-144_p1.html">Cheap ED Hardy Urban Outfit</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Timberland-Boots-145_p1.html">Discount Timberland boots</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Hogo-Boss-Shop-146_p1.html">Boss Designer T Shirts Onsale</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Juicy-Couture-147_p1.html">Fashinon Juicy Suits</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/YSL-Clothing-148_p1.html">Cheap YSL T Shirst Online Stock</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Abercrombie-Fitch-149_p1.html">Cheap Abercrombie Fitch Online Stock</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Christian-Louboutin-Shoes-150_p1.html">Wholesale Christian Louboutin Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Jewelry-and-scarf-151_p1.html">cheap Jewelry and scarf</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Designer-Handbags-152_p1.html">Wholesale Designer Jimmy Choo Handbags</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Designer-Purse-157_p1.html">cheap Burberry Juicy Wallets</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Vogue-Sunglasses-153_p1.html">cheap FashioN Sunglasses Armani</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Fashion-Belts-158_p1.html">Cheap Coach Ferrari Belt China store</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Adidas-Online-Shop-156_p1.html">Wholesale Adidass Run Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Fashion-Supra-Store-154_p1.html">Supra Fashion Sneakers</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Puma-Shoes-155_p1.html">Puma Shoes China STORE</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Designer-Jeans-Shop-159_p1.html">Wholesale Coogi Outlets China Store</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Paul-and-Shark-160_p1.html">Cheap Paul Shark T Shirts China Shop</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Paul-Smith-161_p1.html">Discount Paul Smith T Shirst</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/G-Star-Clothing-162_p1.html">Discount G stra T Shirsts</a></b>
  <b><a href="http://www.brandclothessale.com/shop/Kids-Products-163_p1.html">Designer KIDS Clothes</a></b>

 4. wholesale cheap supra shoes boot
  25. Aug 2012 09:15
  4

  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Gucci-Men-Classic-T-Shirts-8-16616.html">Cheap Gucci T-Shirts Online Stock</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Mens-Burberry-T-Shirts-10-16174.html">Wholesale Burberry T-Shirts</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Mens-Dolce-Gabbana-T-Shirts-3-16230.html">Wholesale Dolce-Gabbana T-Shirts China Store</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Emporio-Armani-Men-T-Shirts-24-16144.html">cheap armani T Shirts</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Paul&Shark-Men-T-Shirts-9-16116.html">Vogue Paul&Shark T-Shirts Shop</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/OBEY-Snapbacks-Hat-9-11179.html">OBEY-Snapbacks-Hat Wholesale at Online</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/MLB-Cap-38-11217.html">fashion MLB-Cap Hot Sale</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/NBA-Cap-39-11256.html">Boss Designer NBA-Cap Onsale</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Abercrombie-Fitch-Beach-Pants-30-16199.html">Abercrombie Pants Hot Sale</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Abercrombie-Fitch-Beach-Pants-28-14449.html">Cheap Abercrombie Abercrombie Pants</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Burberry-Women-T-Shirt-40-15817.html">Wholesale Burberry T-Shirt</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Michael-Korsm-Handbags-22-16884.html">Boss Designer Michael Handbags Onsale</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Michael-Korsm-Handbags-20-16882.html">Fashion Michael Handbags</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/-Oakley-Sunglasses-55-16194.html">Wholesale Oakley-Sunglasses Hot Sale</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/-Oakley-Sunglasses-53-16192.html">Cheap Oakley-Sunglasses</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Men-Nike-Air-Max-Griffey-360-Shoes-6-17289.html">Wholesale Nike-Air-Max Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Men-Nike-Air-Max-Griffey-360-Shoes-4-17287.html">Cheap Nike-Air-Max Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Men-Nike-Air-Max-Griffey-360-Shoes-2-17285.html">Discount Nike-Air-Max Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/New-Style-Men-Yves-Saint-Laurent-Shoes-16-17279.html">Fashion Laurent-Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/New-Style-Men-Yves-Saint-Laurent-Shoes-14-17277.html">Cheap Laurent-Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/Women-Nike-Air-Max-Lunar-Shoes-4-17044.html">Wholesale Nike-Air-Max Shoes</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/YSL-Earrings-9-17125.html">Fashion YSL-Earrings</a></b>
  <b><a href="http://www.jumpmantag.com/products/YSL-Earrings-8-17124.html">Boss Designer YSL-Earrings</a></b>

 5. Cheap Beats By Dre
  26. Nov 2012 09:54
  5

  likewise described in this part of the work, among which are Amonton's fire wheel, Desaguilier's improvement on Savery's engine; the apparatus of the Elector of Hesse; Prince Rupert's wheel

 6. Abercrombie France
  6. Dec 2012 02:52
  6

  Il s'agissait d'une séance d'entraînement bénéfique pour moi de passer par votre site web. Il s'étend définitivement les limites de l'esprit quand vous passez par info très bon et faire un effort pour l'interpréter correctement. Je vais lever les yeux ce site habituellement sur mon PC Merci pour le partage.

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Om mig

Mit navn er Jonas Reschat. Jeg er 20 år gammel og studere økonomi på KU. Email: jonas(at)reschat.dk

Tags