Smartlog v3 » "Nuvel dette er en hånd" » Vi vil udfordres, om det giver mening eller ej
Opret egen blog | Næste blog »

Vi vil udfordres, om det giver mening eller ej

25. Mar 2010 01:26, Joggy

Mennesker elsker at fortage noget de gode til, men som stadig udfordrer dem. Den nydelse man opnår ved at fortage sig noget man nyder, kaldes i positivpsykologien for flow. Flow er den totale fordybelse i et stykke arbejde, en opgave eller aktivitet. Og det gælder om så vi udfordres af nyttige omgaver eller blot at ’nytteløse’ aktiviteter, som at dyrke sport, male eller skrive romaner til skuffen. Ja, nogle vil nok sige, at det netop er i de ’nytteløse’ aktiviteter vi oftest får oplevelsen af flow – det er når vi dyrker vores yndlingssport, når vi maler og skriver, når vi spiller musik, og når vi løser små sjove matematiske problemer, og når vi, ej at forglemme, spiller computer. Dette burde undre folk der, for at bruge Dawkins ord, betragter mennesket som en overlevelsesmaskine. En ting er at vi søger udfordringer: Hvis overlevelse er målet, burde vi ikke gå efter målet, med mindst mulig udfordring? Endnu værre er, at vi søger mest mulig udfordring med den mindst mulige gevinst.

Men mennesket er ikke en overlevelsesmaskine. Intet dyr er. At leve er måske et væsentligt problem for et menneske, men at reproducere er hvad det hele drejer sig om for et gen. Og hvem er det lige, der bestemmer over hvem? Mennesket over sine gener, eller generne over sit menneske?  Generne selvfølgelig. For at reproducere skal man finde en partner, men vores gener skal i vores børn kroppe leve side om side med vores partners gener, så vi må hellere være omhyggelige med at vælge – og omhyggelige med at vise hvor gode gener vi har. Og nu kan vi forstå hvorfor vi oplever flow, når vi udfordres: Vi vil gerne vise hvor dygtige vi er, og dermed hvor gode gener vi har, så vi går lige til grænsen af vores evner. Og dette gælder ikke kun de bedste, for selvom intelligente mennesker ville grine af dem, giver stadig det mening for retarderede at spille skak mod hinanden, bare for at vise at de hver især ikke er den dummeste. Kun den, der på forhånd ved, at han ikke kan være bedre end nogen anden person, kan være ligeglad.

Mennesker vil derfor gerne udfordre, og vi gør derfor meget sværere end det egentlig er. Vi er prætentiøse. Mange videnskaber har en særlig form, der går dem svært tilgængelige for outsidere. Sociologi og filosofi er slemme til at have meget udviklede begrebsapparater. Tag nu bare denne sætning fra en bog om bandekriminalitet: ”The postmodern deconstruction of ”authentic” essentialist identities has a paradigmatic example in the amazing global pastiche of hip-hop.” (Hagedorn: A world of Gangs). Besværligt forståeligt. Slår man op på en tilfældig side af Derrida eller Deleuze får man nok samme effekt. Men økonomer er ikke bedre. Tidligere økonomer skrev ofte i et fint, men svært forståeligt sprog. Økonomer er blevet bedre og bedre til at anvende klart sprog med få veldefinerede begreber – alt imens matematikken er blevet sværere og sværere. Jeg vil endda vove den påstand, at desto mindre matematik en økonom bruger, desto sværere sprog bruger og/eller desto flere nye begreber laver denne. Eksempelvis gør dette års vindere af nobelprisen i økonomi, Williamson og Ostrom, meget lille brug af matematik, men begge har de et udviklet begrebsapparat.

Det er ikke kun på formsiden, at videnskab søger at udfordre sig selv. Mange videnskaber har en tilbøjelighed til at beskæftige sig med emner, der giver meget lille samfundsmæssig nytte, men som er udfordrende.  Matematikere er slemme til dette. Tag f.eks. spørgsmålet om x4 +y4 z4= w4  har en heltallig løsning. Det var en triumf for matematikken, da det blev bevist, at der var uendelige mange heltallige løsninger, men en ligegyldighed for menneskeligheden. Strengteori inden for fysik er et andet oplagt eksempel.

At gøre noget er mere udfordrende end nødvendigt gælder i høj grad inden for kunst. Jeg har ofte undret mig over hvad formålet med digte er. Særligt digte der kræver tolkning. Har man noget man vil sige, kan man så ikke sige det klart? Og er de smukkeste digte, ikke netop dem, der er umiddelbart forståelige, i alt deres billedlighed? Men digte er blot soduko for ikke-matematiske typer. De skal netop være svært forståelige. Det er godt hvis digteren kan signalere sine fantastiske evner ved at skrive fine digte, men det er endnu bedre, hvis læseren også kan signalere sine evner ved at forstå digtet. Jeg skal heller ikke være bleg for at indrømme, at jeg netop nød Charlie Kaufmans nye film ’Synecdoche, New York’, fordi alt var absurd på overfladen, men gav mening på en ikke-umiddelbar og abstrakt måde.

En musiker, kunstner, en filmskaber eller en forfatter vil i nogle tilfælde filtrere alt det nemt tilgængelige og underholdende fra i deres kunst, for kun at lade det svært tilgængelige og abstrakte blive tilbage – og dette gør de netop for betragterens skyld. Det er antiintuitivt, men lad mig forklare. Hvis kunst er både underholdende og dybt, kan både de, der forstår det, og de der ikke gør, bruge kunsten. Hvis kunsten derimod ikke er underholdningen, måske tværtimod kedelig og grim, kan kun de der forstår kunstens dybde, holde ud at se den. Bare det at man ser den slags kunst, signalerer, at man også forstår det: Hvis kunsten også var underholdende, vil også de, der ikke forstår den, se den, men når kunsten for de uforstående kun er kedelig og grim, er man sikker på, at dem der ser den, også forstår den. For at holde alle de ufine ude, skal fine film derfor være kedelige; fin kunst skal være grimt; og stor poesi umuligt at nyde ved første læsning. Og man skal virkelig træne sit øre for at forstå atonalt eller serialistisk musik som musik.

Når en filmskaber taler om, at de vil bryde med traditionelle dramaturgiske modeller, så siger han derfor i virkeligheden, at han overlagt laver filmen kedelig. Rohmers film ”Le rayon vert” er et godt eksempel. Det er en film uden meget handling og masser af snak. Den afsluttes pludselig, når hovedpersonen uden grund begynder at handle anderledes. Man kan næsten sige, at der slet ikke er nogen egentlig handling, for det der egentlig afsluttede filmen kunne lige så godt være sket 10 minutter inde i filmen, som 10 minutter før den sluttede.

Hvad er flow så? Flow er stræben efter status i forklædning. For mennesket selv er følelsen af flow og stræben efter status vidt forskellige, men for evolutionen er det en og samme ting. Et forsøg på at overgår andre.

Kommentarer

 1. True religion jeans
  20. Dec 2011 02:26
  1

  However, if you are running a store then you will need to think about your customers and the store that you have. This will help you determine how much to order and if there are any specifics that you need.

 2. SY0-301
  17. Mar 2012 07:26
  2

  r mennesket som en overlevelsesmaskine. En ting er at vi søger udfordringer: Hvis overlevelse er målet, burde vi ikke gå efter målet, med mindst mulig udfordring? Endnu værre er, at vi søger mest mulig udfordring med den mindst mulige gevinst.

  Men mennesket er ikke en overlevelsesmaskine. Intet dyr er. At leve er måske et væsentligt problem for et menneske, men at reproducere er hvad det hele drejer sig om for et gen. Og hvem er det lige, der bestemmer over hvem? Mennesket over sine gener, eller generne over sit menneske? Generne selvfølgelig. For at reproducere skal man finde en partner, men vores gener skal i vores børn kroppe leve side om side med vores partners

 3. abercrombie milano
  2. Jun 2012 03:10
  3

  So che gli studenti devono ottenere informazioni su questo argomento bene o saggistica. Ai servizi di scrittura personalizzati questo è facile da acquistare saggio scritto e Refer scrittura personalizzato per questo articolo.

 4. oakley flak jacket xlj
  6. Jun 2012 03:41
  4

  So before you lash out and buy new oakley half jacket, check and see what the leading designers have in-store. Depending on your requirements, whether it be a pair for the office or just a pair for your car, they are sure to have what ever you desire for your next pair of Mens oakley flak jacket polarized.

 5. casque dre
  11. Jun 2012 03:41
  5

  au lieu de s'appuyer sur sa supériorité? Ceci est économiquement démontré ; on l'a cent fois dit et cent fois répété; et pourquoi cela ne s'appliquerait-il pas aux travaux de I intelligence? S'il y a une raison de différence que nous ignorons http://www.casquedrdredetox.net/

 6. chanel taschen
  12. Jun 2012 02:52
  6

  ist auch die Oberfl?che der um die Kugel beschriebenen Figur gr?sser als die Oberflache des Abschnitts der kleinern KugelDenn es sey eine Kugel, deren http://www.taschenchanelonlineshop.net/

 7. prada taschen
  12. Jun 2012 02:53
  7

  der darein beschriebenen das duplicfrte Ver* h?ltnis "von demjenigen, welch?s.die Seite des darum beschriebenen zurSeite des darein beschrie* benen hat, die Figur nebst dem Kegel aber da$ triplicirte http://www.pradataschenschuhe.net/

 8. burberry outlet
  10. Jul 2012 11:05
  8

  single spark can start a prairie fire, the potential, quickly captured inside and outside the circle of people's heart

 9. abercrombiefrance.co
  20. Jul 2012 05:02
  9

  Il s'agit souvent d'une grande. Un autre regard les uns sur cette satisfaction de trouver et nous sommes étonnés. Nous sommes très certainement intéressé par ce genre de questions. Une apprécient particulièrement leur extrémité, et la valeur de votre temps précieux au coeur de ce. S'il vous plaît garder édition.

 10. ralph lauren paris
  24. Jul 2012 10:53
  10

  Il s'agit souvent d'une grande. Un autre regard les uns sur cette satisfaction de trouver et nous sommes étonnés. Nous sommes très certainement intéressé par ce genre de questions. Une apprécient particulièrement leur extrémité, et la valeur de votre temps précieux au coeur de ce. S'il vous plaît garder édition

 11. sac chanel pas cher
  27. Jul 2012 05:28
  11

  du 23 septembre 4842. Cette loi remarquable nous fournira l'occasion de vérifier les principes que nous avons exposés au

 12. supra chaussure
  27. Jul 2012 05:29
  12

  paragraphe précédent, et elle nous servira en même temps de point de départ à nos observations sur l'enseignement

 13. armani suits
  11. Sep 2012 10:13
  13

  http://chanluuwrapbracelets.weebly.com chan luu
  http://tresorparisbraceletsuk.weebly.com tresor paris
  http://hermesscarfbelt.weebly.com hermes scarf
  http://meizitangsale.weebly.com meizitang
  http://fakeoakleyssunglasses.weebly.com fake oakleys
  http://raybanwayfarersunglasses.weebly.com Ray Ban Wayfarer
  http://raybanaviatorssunglasses.weebly.com Ray Ban Aviators
  http://bcbgdresses.weebly.com bcbg dresses
  http://sacvanessabrunopascher.weebly.com sac vanessa bruno
  http://hermesbelts.weebly.com hermes belt
  http://tresorparis.webeden.co.uk tresor paris
  http://tresorparisbracelets.webeden.co.uk tresor paris bracelets
  http://barbourjackets.webeden.co.uk barbour jackets
  http://barboursale.webeden.co.uk barbour sale
  http://barbourjacket.webeden.co.uk barbour jacket
  http://barbourcoats.webeden.co.uk barbour coats
  http://barbouroutlet.webeden.co.uk barbour outlet
  http://barbourfactoryshop.webeden.co.uk barbour factory shop
  http://calvinkleinunderwear.webeden.co.uk calvin klein underwear
  http://northfaceuk.webeden.co.uk north face uk
  http://northfacesale.webeden.co.uk north face sale
  http://northfacejackets.webeden.co.uk north face jackets
  http://thenorthfaceuk.webeden.co.uk the north face uk
  http://tiffanyuk.webeden.co.uk tiffany uk
  http://tiffanyandco.webeden.co.uk tiffany and co
  http://tiffanyjewellery.webeden.co.uk tiffany jewellery
  http://tiffanyco.webeden.co.uk tiffany & co
  http://thomassabocharmssale.webeden.co.uk thomas sabo charms
  http://thomassabouksale.webeden.co.uk thomas sabo uk
  http://linksoflondoncharms.webeden.co.uk links of london charms
  http://pandoracharmssale.webeden.co.uk pandora charms
  http://pandorauksale.webeden.co.uk pandora uk
  http://viviennewestwood.webeden.co.uk Vivienne Westwood
  http://viviennewestwoodjewellery.webeden.co.uk vivienne westwood jewellery
  http://viviennewestwoodbags.webeden.co.uk vivienne westwood bags
  http://viviennewestwoodearrings.webeden.co.uk vivienne westwood earrings
  http://raybanuksale.webeden.co.uk Ray Ban uk
  http://coastdresses.webeden.co.uk coast dresses
  http://coastclothing.webeden.co.uk coast clothing
  http://coastdressesuk.webeden.co.uk coast dresses uk
  http://thomassabosale.webeden.co.uk Thomas sabo
  http://thomassabobracelet.webeden.co.uk thomas sabo bracelet
  http://thomassabocharmsonw.webeden.co.uk thomas sabo charms sale
  http://slendertone.webeden.co.uk Slendertone
  http://slendertoneface.webeden.co.uk slendertone face
  http://slendertonepads.webeden.co.uk slendertone pads
  http://slendertoneflex.webeden.co.uk slendertone flex
  http://slendertonebelt.webeden.co.uk slendertone belt
  http://nikesbshoes.webs.com nike sb
  http://nikesbdunks.webs.com nike sb dunks
  http://tagheuersale.webs.com tag heuer
  http://tagheuerwatchessale.webs.com tag heuer watches
  http://tagheuercarrerasale.webs.com tag heuer carrera
  http://poloralphlaurens.webs.com polo ralph lauren
  http://ralphlaurenpolosale.webs.com ralph lauren polo
  http://poloralphlaurenoutlet.webs.com polo ralph lauren outlet
  http://poloralphlaurenfactorystore.webs.com polo ralph lauren factory store
  http://thenorthfaceoutlet.webs.com the north face outlet
  http://northfaceoutletsale.webs.com north face outlet
  http://northfacejacketss.webs.com north face jackets
  http://northfacebackpacks.webs.com north face backpacks
  http://northfacebackpack.webs.com north face backpack
  http://thenorthfacebackpacks.webs.com the north face backpacks
  http://pandorabraceletsoutle.webs.com pandora bracelets
  http://pandoracharmsoutlet.webs.com pandora charms
  http://pandorabraceletsale.webs.com pandora bracelet
  http://pandorabeadssale.webs.com pandora beads
  http://hermesbracelet.webs.com hermes bracelet
  http://hermesbirkinsale.webs.com hermes birkin
  http://hermesties.webs.com hermes ties
  http://armanisuits.webs.com armani suits
  http://brianatwood.webs.com Brian Atwood
  http://burberrytie.webs.com burberry tie

 14. Coach Outlet Online, Coach Outlet Store Online, Coach Factory Online, Coach Purses Outlet
  20. Nov 2012 08:34
  14

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Outlet Online

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Outlet Store Online

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Factory Online

  http://www.coachoutletstoreonlineoffer.com/Coach Purses Outlet

 15. Abercrombie France
  6. Dec 2012 02:52
  15

  Il s'agissait d'une séance d'entraînement bénéfique pour moi de passer par votre site web. Il s'étend définitivement les limites de l'esprit quand vous passez par info très bon et faire un effort pour l'interpréter correctement. Je vais lever les yeux ce site habituellement sur mon PC Merci pour le partage.

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Om mig

Mit navn er Jonas Reschat. Jeg er 20 år gammel og studere økonomi på KU. Email: jonas(at)reschat.dk

Tags

Relaterede